reklama_big

Zpět na Hlavní stránku

El Cide

Restaurante, Bar de Tapas el Cid

Meridian Feeling i love the like button from facebook

Tel.:+420 377 224 595 Email:elcid@elcid.cz Web:www.elcid.cz

O restauraci

Objevování španělské gastronomie na výrazně nadstandardní úrovni za dostupné ceny.

Španělský restaurant el Cid sídlí již od roku 2003 kousek od hlavního plzeňského náměstí v rohovém domě s krásným výhledem do městského parku. Ve vstupní místnosti vás přivítá winebar s živou atmosférou a neformální obsluhou, vnitřní prostor zaujímá důstojný restaurant s vysoce profesionálním servisem.

Uvnitř restaurace najdete přesně a konzervativně založené stoly, na stěnách visí obrazy Jiřího Kovaříka se španělskými motivy. Zařízení baru je prostší, atmosféru dokreslují fotografie z býčích zápasů a flamenca. Čerstvé ryby a mořské plody je možné vybírat ze zaledované vitríny, vinný humidor umožňuje podávat řadu rozlévaných vín.

Španělská gastronomie, alespoň podle žebříčků nejlepších světových restaurací, předstihuje francouzskou i italskou již celé desetiletí. Šéfkuchař Miroslav Brouček představuje především její klasické pojetí. Přesto ve speciálních nabídkách často překračuje hranice pyrenejského poloostrova a ukazuje, jak Španělsko ovlivnilo kuchyně svých bývalých držav v Americe, severní Africe či Asii a naopak. Vychází přitom nejen ze svých zkušeností se středomořskou kuchyní, ale i ze svého působení v Indii nebo v Thajsku. Výsledkem jsou zajímavé a lahodné chuťové kompozice.

Ve stále nabídce najdete například chobotnici na galicijský způsob, což je uvařená a posléze marinovaná chobotnice v olivovém oleji a okořeněná mletou zauzenou španělskou paprikou. Lehce pikantní paprika nejen probouzí buňky, aby plně vnímaly uvolňující se chuť masa do zavlažující olejové emulze, ale navíc rozšiřuje mořskou vůni hlavonožce o kouřový nádech, jako by byl grilován na dřevěném uhlí.

Ryby a mořské plody jsou ostatně silnou stránkou el Cidu, místní kuchaři ctí jemnost jejich vůní a chutí. Při úpravě mořských darů používají ostatní suroviny a ingredience jen jako prostředek k jejich vyzdvihnutí na piedestal. Například jednotlivé složky grilovaného špízu z krevet, kalamárů a ryby svatého Petra jsou jen osoleny a pokapány olivovým olejem a citrónovou šťávou, aby se mohla plně rozvinout jejich přirozená chuť. Špíz je podáván na podkladu vytvořeném z jemně okyseleného salátu z mladého špenátu, sušených rajčat, oliv a kapar.

Ve stálé nabídce nechybí ani paella s autentickou španělskou chutí. Stálicí je entrecote el Cid – měkký a šťavnatý steak z vysokého roštěnce doprovázený zelenými fazolkami restovanými na skus se šunkou serrano. Spojovací článek tvoří šafránová omáčka aioli lahodně harmonizující s oběma základními složkami pokrmu. Určitou slabinou stálého lístku je poněkud fádní pojetí španělských předkrmů – tapas – což překvapuje například v porovnání s poledním menu nabízejícím svěží pokrmy originální skladby.

Vinný list je sestavován se znalostí a rozvahou. Nabídka španělských a francouzských vín je široká a pestrá, moravská mají odpovídající prostor. Místní sommeliér dokáže nejen fundovaně poradit, ale zvládá třeba i sabráž.

El Cid nabízí objevování španělské gastronomie na výrazně nadstandardní úrovni za dostupné ceny. Pokud se mu podaří zvýšit kreativitu podávaných tapas, může postoupit ještě výš.

Otevírací doba

  • Po - St, Čt - Pá :11.00-23.00, 11.00-24.00

  • So:12.00-24.00

  • Ne:12.00-22.00

Hodnocení restaurace

  • Jídlo:44 z 50 bodů

  • Nápoje:18 z 20 bodů

  • Obsluha:18 z 20 bodů

  • Prostředí:9 z 10 bodů

  • Celkem:89 z 100 bodů

Diskuze