reklama_big

Zpět na Hlavní stránku

tr4_07_Bellevue_LH

Restaurant Bellevue

Meridian Feeling i love the like button from facebook

Tel.:+420 222 221 443 Email:bellevue@zatisigroup.cz Web:www.bellevuerestaurant.cz

O restauraci

Nový izraelský šéfkuchař Gilad Peled dodal podniku s výjimečnou vyhlídkou potřebnou vzpruhu v podobě exkluzivních pokrmů.

Pokud vše půjde tak, jak si nalinkoval manažer restaurace Tomáš Melich, Bellevue se brzy vrátí do společnosti nejlepších pražských kulinárních destinací. Znamenitě situovaný podnik, oděný do efektního netuctového designu s mimořádným bonusem pohledu na panoráma Hradčan a nadstandardní kuchyní, k tomu měl od počátku všechny předpoklady. Navíc vznikl v době, kdy v Praze podobných podniků bylo poskrovnu. Vývoj se však před lety zastavil.

Navzdory excelentním vystoupením zahraničních kuchařů, mimořádným exkurzům do tajů párování vín s jídly i elegantní a profesně bezchybné práci personálu počala Bellevue přešlapovat na místě. Sice pod samým vrcholem gastronomické scény města, ztéci špici se přesto nedařilo.

Letos však management přistoupil k činům. Především přivedl do kuchyně na Smetanově nábřeží izraelského šéfkuchaře Gilada Peleda, který zatroubil ke generálnímu útoku na cestě za atraktivními pokrmy nejvyššího ranku. Peled je nejen vynikajícím kreativcem s báječnými nápady, ale zakládá si také na pohledových trendech současnosti. Jedním je umně barevně komponovaná prezentace, jež nezneužívá papouškově pestrých ladění krmí k zakrytí jejich prostředních chutí. Peledovy variace nabízejí patru stejnou atrakci jako vzhled jídel očím jejich konzumentů.

Izraelský šéfkuchař se na pražské gastronomické scéně prezentoval hezky zostra. Účinkování za sporáky v Bellevue zahájil speciálním menu připraveným podstoupit nelehkou zkoušku a být partnerem vínům čtyř vyhlášených šampaňských domů. Jedním z nich byly sklepy Philipponnat produkující šumivé víno od roku 1910 ve vesničce Mareuil-sur-Ay.

Z pětichodové parády, kdy jedna krmě předstihovala druhou, zazářila hned ta první. Terina z kachních foie gras s jahodami, rebarborou, čerstvými ořechy a perníkem se představila pestrým obrazem. Jako by se do rozkvetlé jarní louky odkutálelo utržené kolo od vozu. Tak totiž vyhlížel váleček jater, na obvodu potažený krustou kořeněného francouzského perníku, který spočinul uprostřed pestré zahrádky jedlých květů, částečně utonulý v provokativně rudé jahodové omáčce. Jak to vyhlíželo, tak to i chutnalo: svěže, živě, bohatě a veskrze vyváženě. Chutě si galantně dávaly přednost, sladká jahoda pustila ke slovu pikantní reveň, aby se ve finále obé podřídilo aristokratickému, jako mořská pěna křehkému doteku mimořádných foie gras, podložených „basováním“ ořechů.

Sklenička základního, osvěžujícího Philipponnat Royale Réserve Brut se živoucím tahem jemné perličky a přiměřenou převahou kyselinek, malé kulinářské dílo korunovala. Malebná souhra prolínala všemi následujícími chody, ať už šlo o cannelloni s krevetami a mušlemi svatého Jakuba doprovázenými bisque s citronovou trávou a zázvorem, anebo pečeného mořského vlka s drceným bramborovým konfitem, okurkou a velouté z ústřice.

Nezbývá než doufat, že Bellevue návrat na špičku dalšími menu potvrdí. A že se Giladu Peledovi v Praze zalíbí natolik, aby tu zakotvil. Alespoň na pár let.

Otevírací doba

  • Po - Pá:zavřeno

  • So:zavřeno

  • Ne:zavřeno

Hodnocení restaurace

  • Jídlo:45 z 50 bodů

  • Nápoje:17 z 20 bodů

  • Obsluha:18 z 20 bodů

  • Prostředí:8 z 10 bodů

  • Celkem:88 z 100 bodů

Diskuze