reklama_big

Zpět na Hlavní stránku

tr7_13_Jitrava_Upodkovy_arch

Restaurace U Podkovy

Meridian Feeling i love the like button from facebook

Tel.:+420 485 172 105 Email:hostinec@jitrava.cz Web:www.jitrava.cz

O restauraci

Citlivě a nákladně rekonstruovaná budova staré hospody ukrývá kromě hotelu pohostinnou restauraci zaměřenou dílem na regionální kuchyni.

Restaurace nabízející vytříbené české pokrmy ze zdejších vesnic na dlouhou dobu zcela vymizely. Teprve v poslední době se rozšiřuje koncept nadmíru sympatický. V turisticky atraktivních regionech se rodí nové podniky zaměřené na tradiční kuchyni, které využívají místní receptury stejně jako zdroje čerstvých surovin.

V obci Jítrava, nacházející se přibližně dvacet kilometrů severozápadně od Liberce, se objevil v tomto směru velmi slibný počin. Citlivě a nákladně rekonstruovaná budova staré hospody nabízí kromě ubytování a kvalitně vybaveného wellness centra pohostinnou restauraci U Podkovy. Umístěná v prostorné místnosti se stropem s mohutnými dřevěnými nosnými trámy, dává zapomenout na nevábný malý krámek a sousedící, o nic méně vábný výčep, které po čtyřicet let hostila.

Dekorace – zejména měděné nádobí, keramické bábovky a zapékací nádoby – navozují příjemnou a místu odpovídající domáckou atmosféru. Ovšem i v dekoraci platí, že méně je někdy více. Zejména bizarní stříška nad barem mohla představovat úsporu nákladů, která by neubrala na celkovém efektu.

Jídelní lístek dílem zaměřený na regionální kuchyni podtrhuje atmosféru domácké pohody zajímavou nabídkou. Hlavním tématem jsou v ní speciality z jehněčího, součástí projektu je i nedaleká farma s chovem ovcí. Někdy může dojít k jistému zádrhelu, a to když všechna jehňata určená pro restauraci byla již zkonzumována. Přece jen jde o sezónní zdroj. Potom by však stálo za úvahu nasadit alternativní lístek bez uvedení specialit. Personál by se tak vyhnul nepříjemnému vysvětlování, host by byl ušetřen zklamání. Nabídka i tak skýtá další místní úpravy klasických receptur, které návštěvníka uklidní.

Nabídku typických českých polévek – zelňačky, kulajdy a vývaru – lze pochválit. Zelňačku zvládá kuchař na výbornou, pouze u kulajdy se dílo příliš nepodařilo. Konzistence srovnatelná spíše s omáčkou a přemíra kopru celkový efekt spíše dorazila, než napravila. Podle toho, jak silně zabarvil polévku, byl totiž sterilovaný. Křepelčí vajíčka byla jen smutnou připomínkou vyšších ambicí, které jsme si od tohoto pokrmu slibovali.

Carpaccio z červené řepy s kozím sýrem, rukolou a jemně opraženými piniovými oříšky postrádalo jen trochu dochucení. Čajová lžička octa s olejem a solí, kterou kuchař obkroužil okraje talíře, mohla udělat restauraci větší slávu, kdyby byla použita ke krátkému marinování plátků řepy.

Kančí variaci by nepochybně pomohlo ubrat na složitosti. Šípková omáčka, příjemně nasládlá, nesla nepochybný dotyk šípků a do měkka upravenému masu nebylo co vytknout. Bariéra knedlíků, oddělující šípkovou omáčku od rolády s bílým zelím, však představovala i první překážku k pochvale. Špaldový knedlík nenadchl a ani jedna z dalších zbytečně obrovitých knedlíkových koulí nevypadala o nic vábněji, než chutnala. A za knedlíkovou bariérou na nás čekala ještě dvě nemilá překvapení: nudný demi-glace a překyselené zelí.

Přitom karlovarský knedlík podávaný jako příloha k husímu konfitu prokazoval, že kuchař se s kategorií knedlík umí vypořádat více než uspokojivě. Ostatně stehnu s červeným zelím a karlovarským knedlíkem nebylo co vytknout.

Příjemné servírce dělalo trochu potíže omluvit absenci specialit – přesněji jejich atraktivnější většiny – a uchýlila se k jisté obranné pasivitě. Bylo to svým způsobem roztomilé, jen komunikace chvílemi vázla.

Restaurace U Podkovy v malebném prostředí Lužických hor má nakročeno správným směrem. Šéfkuchaři nechybí zručnost potřebná pro práci se zvěřinou ani jehněčím, slušně zvládá také omáčky. Stačilo by jen věnovat každé součásti na talíři maximální možnou pozornost. A občas některé z nich zcela z kompozice vypustit.

Otevírací doba

  • Po - Pá:11:30 - 22:30

  • So:11:30 - 22:30

  • Ne:11:30 - 17:30

Hodnocení restaurace

  • Jídlo:39 z 50 bodů

  • Nápoje:18 z 20 bodů

  • Obsluha:18 z 20 bodů

  • Prostředí:8 z 10 bodů

  • Celkem:83 z 100 bodů

Diskuze