reklama_big

Zpět na Hlavní stránku

tr7_15_Jihlava_TriKnizata_Ballik

Restaurace Tři Knížata

Meridian Feeling i love the like button from facebook

Tel.:+420 567 210 933 Email:restaurant@tri-knizata.cz Web:www.triknizata.cz

O restauraci

Nebylo jednoduché převychovat jihlavskou klientelu ze šedivého průměru na dnešní vypiplanou nabídku, ale podařilo se.

Kdo to ještě před pár lety viděl, aby v restauraci Tři Knížata na jihlavském Masarykově náměstí podávali třeba zapečený kozí sýr s lesním medem a chilli, servírovaný s listy křupavého salátu a rajčatovo-olivovým dresinkem. Takové vychytávky bývaly sortimentem pouze na vybraných adresách v hlavním městě. A najednou se objeví na lístku podniku, který se v minulosti netěšil ani mimořádné pozornosti Jihlavanů. Důvodem je, že se v kuchyni usadil Pavel Mareš, kuchař par excellence, jedno z „dětí“ kdysi velevyhlášené restaurace Flambée.

Dům, v němž restaurace Tři Knížata „bydlí“, je důkazem někdejší slávy města i zámožnosti tamních měšťanů. Původní restaurace však byla typickým výdobytkem časů reálného socialismu. Šedivá, ničím neudivující, jedna z mnoha. Prostorný sál je dnes v éře Pavla Mareše přezbrojen tak, aby vynikla jeho elegance.

Hlavní roli nicméně u Tří Knížat hraje kuchyně. Je otevřená do restaurace, takže co chvíli zahlédnete nad pánvemi obličej věčně rozesmátého mladého muže. A někdejší šéfkuchař Rybího trhu v Ungeltu na Starém Městě ze svého umění neztratil zhola nic. Abyste to zjistili, stačí si objednat variaci z grilovaného tuňáka, pražmy královské, lososa a krevety s liškovým risottem a nezbytnou omáčkou beurre blanc. Vycizelované chutě jednotlivých mořských tvorů, podobné a přitom tak odlišné, dostávají v podobě sebevědomých hub něco důrazu a obohacení.

Menu restaurace se zaměřuje na evropskou kuchyni s patrným vlivem Itálie a Francie. Mezi polévkami se skví bujabéza nebo cibulačky, z předkrmů potěší zejména domácí paštika z kachních jatýrek, koňaku a portského vína s nakládanými kyselými okurkami, cibulkami a zauzenou mořskou solí.

Nebylo patrně jednoduché převychovat jihlavskou klientelu ze šedivého průměru na dnešní vypiplanou nabídku, která obsahuje položky typu pečeného kachního prsíčka s koňakem Martell, risottem ze sušených hub, cuketou a silnou kachní šťávou s lístky čerstvého tymiánu. Pavlu Marešovi se to však daří. A jeho jídelní lístek je stejně oblíbený jako obědové menu. Zajeďte do Jihlavy, i kdyby to znamenalo odbočku z trasy. Návštěva Tří Knížat vám to bohatě vynahradí.

Otevírací doba

  • Po - Čt, Pá:10.30–22.00, 10.30–23.00

  • So:10.30–23.00

  • Ne:zavřeno

Hodnocení restaurace

  • Jídlo:45 z 50 bodů

  • Nápoje:18 z 20 bodů

  • Obsluha:17 z 20 bodů

  • Prostředí:8 z 10 bodů

  • Celkem:88 z 100 bodů

Diskuze