reklama_big

Zpět na Hlavní stránku

Na Plani restaurace

Restaurace Na Pláni

Meridian Feeling i love the like button from facebook

Tel.:+420 244 461 074 Email:restauracenaplani@gmail.com Web:www.restauracenaplani.cz

O restauraci

Optimálně ošetřené pivo, bez znatelných výkyvů v kvalitě, vpravdě mistrovsky čepované je trumfem restaurace na Vyšehradě.

Bredovský dvůr, Kobyla, Antal ani Pivnice Štupartská v řetězci společnosti Almira MV nejsou těmi nejlepšími pražskými hospodami. Zato z Pláně se během uplynulých let stal nejlepší podnik z těch, kterým vládne Jan Matuštík. Zatímco u jiných je znát jistá stagnace, ne-li pokles, zrakům neznalých dobře ukrytá restaurace Na Pláni jen pár metrů od stanice metra Vyšehrad stoupá stále výš.

Interiér je stále tentýž. S výraznými prvky moderny, z nichž nejvíce do očí udeří mimozemské zelené světlo v prosklené místnosti s tanky, přitom však působí mile, nepřehnaně starosvětsky. Při navrhování Pláně se podařilo doladit drobné nedostatky z minulých projektů. Třebaže je prostor restaurace víceméně otevřený, zdařilými předěly se ho podařilo rozbít do útulných sekcí. Připočtěme k tomu salonek s vlastním vchodem a výčepem, kde lze nerušeně pořádat konferenci na nejvyšší úrovni, i když vedle se divoce řádí.

Trumfem restaurace Na Pláni je bezesporu především plzeňský ležák. Optimálně ošetřené pivo, bez znatelných výkyvů v kvalitě, vpravdě mistrovsky čepované. Jan Matuštík byl prvním, kdo se pustil do takových projektů, které zaručovaly co nejkratší cestu od tanku ke klice. Dnes je to poměrně časté, ale tehdy tím pivo získávalo často zmiňovaný, do té doby však nevyzkoušený náboj o třídu vyššího chuťového prožitku. Co je zvlášť potěšující, tamní Prazdroj není „sterilní“. Leckde se totiž stává, že díky až úzkostlivé snaze o co nejčistší výraz je ležák zbaven i oněch nepatrných – ne snad nedostatků – svérázností, které jednotlivé pivnice vzájemně odlišují. A to považujeme za zvlášť důležité. Sterilní, všude stejně chutnající pivo by bylo hrobem jedinečné české pivní kultury.

Půllitr tankového prazdroje Na Pláni dostanete za 38 korun a čepují jak hladinku, tak „nadvakrát“. Tmavý Velkopopovický Kozel a nealkoholický Birell nabídku točených piv doplňují.

Z nealkoholických nápojů zaujmou čerstvé ledové čaje, ať už zelený čaj s příchutí manga s mangovým sirupem nebo roibosh s příchutí vanilky a pomeranče.

Jídlo do restaurace na Vyšehradě také přiláká slušnou porci hostí. Mezi restauracemi v hlavním městě na podobné cenové úrovni patří jistě nad linii průměru. Kromě tradiční české kuchyně a nezbytných drobností „pod žízeň“ nabídka obsahuje i dostatek atraktivních krmí, řekněme globálních. Míněna jsou jídla původně třeba italská či některá z nového světa, léta přejímaná a na našich lístcích už dlouho zdomácnělá. Tak se Na Pláni vedle sebe v menu setkají třeba pečené vepřové kolínko s křenem, hořčicí a pikantním zelným salátem s mexickými fazolemi a bylinkovou bagetou. Pravda, výkon kuchyně tu a tam „hodí vlnu“ a jídlo se zhoupne pod čáru průměru. Neděje se to ale často a ponor není nijak hluboký. Na vině bývá bohužel spíše surovina, což není příjemné. Raději bychom si připlatili za to, kdyby tu na černém pivu připravovali opravdové buřty a sladový projev piva byl ve zbytečně ostré chuti omáčky k nalezení.

Když do směsi vlivů, kterými restaurace Na Pláni působí na hosta, promítneme ještě obsluhu, můžeme tuhle přívětivou moderní českou pivnici bez uzardění zařadit k pražské špičce. Pracuje totiž s ochotou, přehledem i tolik nezbytným postřehem.

Otevírací doba

  • Po - Pá:zavřeno

  • So:zavřeno

  • Ne:zavřeno

Hodnocení restaurace

  • Jídlo:24 z 50 bodů

  • Nápoje:35 z 20 bodů

  • Obsluha:15 z 20 bodů

  • Prostředí:8 z 10 bodů

  • Celkem:82 z 100 bodů

Diskuze