reklama_big

Zpět na Hlavní stránku

tr6_05_MalostranskaBesedaB_LH

Malostranská beseda

Meridian Feeling i love the like button from facebook

O restauraci

Zatímco milovníci piva a cigaretového dýmu se usadí ve sklepní pivnici, nekuřácká restaurace skýtá ničím nerušený prostor vychutnat si zdařilé pokrmy.

Jedna z nejelegantnějších a nejlépe lokalizovaných restaurací řetězce Pilsner Urquell Original Restaurant (PUOR) se od své rekonstrukce pevně usadila mezi špičkovými pražskými podniky této kategorie. V roce 2011 jí ještě těsně unikla první pětka v hodnocení gastroprůvodce týdeníku Euro, loni se již posunula na pátou příčku. Vděčí za to jak víceméně ustálené kvalitě zdejšího tankového Plzeňského Prazdroje, tak nápadité a dobře provedené kuchyni. Výhodu má v tom, že zatímco milovníci piva a cigaretového dýmu se usadí ve sklepní pivnici, nekuřácká restaurace poskytne ničím nerušený prostor vychutnat si zdařilé pokrmy.

Prazdroj hostům na Malostranském náměstí natočí buď na hladinku, anebo jako šnyt. Kromě toho je k mání jako ve všech ostatních podnicích PUOR tmavý Velkopopovický Kozel, řezané a točený nealkoholický Birell. A jak je to s kvalitou zdejšího piva? Teď už dobře, když občasné drobné neduhy přičteme na vrub tankům. Začátek, střed i konečná zásoba tanku totiž vždy vykazují jistý rozdíl. Pivo bývá bezproblémově ošetřené, umně čepované, navíc je ani jeho cena se nevymyká. V pivnici dostanete půllitr prazdroje z tanku za 38 Kč, v restauraci pak za 39 korun.

Nevyzpytatelné, ale platné je ovšem pravidlo, že piva z téhož zdroje chutnají na různých výčepech odlišně. Dokonce zde proběhl pokus, že týž výčepní načepoval půllitry v pivnici i v restauraci. Přestože s klikami zacházely stále stejné ruce, výsledek byl pokaždé trochu jiný. V souvislosti s tímto hnidopišstvím je ovšem potřeba upozornit na dvě věci. Jednak tento problém neřeší pouze Malostranská Beseda. Potkávají se s ním všude tam, kde ležák z jednoho tanku putuje na více výčepních míst. A jednak hovoříme o odlišnostech, které postřehnou jen ti nejmlsnější z mlsných, Prazdrojem odkojení.

Okolní konkurence se pustila do cenové války, takže pokud chce Beseda udržet nastavenou úroveň, musí kontrovat mimořádnou kuchyní. A to se šéfkuchaři Petru Řepáskovi daří. Inspiraci hledá jak v české tradiční kuchyni, výsledkem jsou kupříkladu podařené grilované medailonky z vepřové panenky s restovanými houbami, zelnými plackami a křupavou cibulkou. Občas sáhne i do osvědčených receptur světových, za všechny lze zmínit jeho poslední novinku na jídelním lístku, grilovaný hanger steak z amerického hovězího s restovanou zeleninou, pečeným bramborem a pažitkovým crème fraîche. Krmě jsou chuťově vyvážené, z dobrých surovin a v gramáži více než dostačující.

Pokud Beseda něčím trpí, jsou to především dvě skutečnosti. Pivnici, která má čáku nahradit zaniklé či dnes ve druhé či třetí linii provozované někdejší malostranské rány jistoty, se toto doposud nepovedlo. Těžko říci proč. Sklepení je příjemné, s několika šámbry v jakémsi podloubí vedle hlavní prostory. Nechybí ani dnes už nepostradatelná televizní obrazovka, kterou v restauraci naštěstí nenajdete.

A restaurace postrádá více židlí. V zimě jejích asi sedm desítek míst přestalo stačit. O to více kvete v letním období, kdy se rozroste o dalších padesát míst zahrádky. Pak se může Pavel Pressburg, excelentní výčepní z nepočetné skupinky těch nejlepších, dopoledne chopit klik, aby se jich pustil často až za hluboké tmy.

Otevírací doba

  • Po - Pá: restaurace, pivnice:11.00–23.00, 16.00–01.00

  • So:zavřeno

  • Ne:zavřeno

Hodnocení restaurace

  • Jídlo:28 z 50 bodů

  • Nápoje:33 z 20 bodů

  • Obsluha:16 z 20 bodů

  • Prostředí:8 z 10 bodů

  • Celkem:85 z 100 bodů

Diskuze