reklama_big

Zpět na Hlavní stránku

tr6_04_LokalUbileKuzelky_LHl

Lokál U Bílé kuželky

Meridian Feeling i love the like button from facebook

Tel.:+420 257 212 014 Email:kuzelka@ambi.cz Web:http://lokal-ubilekuzelky.ambi.cz

O restauraci

Má výborné pivo, je v módě a na večer je nezbytné objednat si místo. Během posledních dvou let však kuchyně mírně slevila z původně vysoce nastavené laťky.

Je prostředním sourozencem mezi Lokálem v Dlouhé a nejmladším U Zavadilů v Kunraticích. Na rozdíl od Dlouhé dávají členité prostory historického malostranského domu zapomenout na to, o jak rozlehlý restaurační prostor se vlastně jedná a kolik lidí najednou dokáže Bílá kuželka obsloužit. Přízemí i suterén jsou shodně rozděleny do tří menších místností, což vytváří větší pocit útulnosti. Kamenné klenuté prostory v suterénu se otevírají až v podvečer. A je to šťastné řešení, protože kapacita přízemí přes den stačí a ne každý je ochoten trávit slunné odpoledne ve sklepních místnostech, byť starobylých.

Interiér je zařízen jednoduchým dřevěným nábytkem, který se pro pivnici hodí. Trochu kontroverzní je interiérový prvek charakterizující řetězec Lokálů – podsvícené hnědé umělohmotné ostění s vyrytými motivy, které s laskavou nostalgií vzpomínají na normalizační doby. Jako v každém z Lokálů je dominujícím prvkem hypermoderní nerezová čepovací stolice s tanky evokující dojem kosmické techniky či laboratoře. A skutečně precizní až vědecký přístup k točenému Prazdroji plodí „zlatá jablka“.

Čepuje se hladinka, šnyt i mlíko a kvalita je tak vysoká, že někteří degustátoři dokáží naslepo, jen podle chuti a čichu, rozlišit stádium rozpitého tanku nebo čepovací fortel různých výčepních. Tvrdí, že tento „majstrštyk“ nelze opakovat v jiných podnicích, protože tam pivo obsahuje více rušivých elementů zastírajících jemné chuťové a vonné nuance, a tudíž tato subtilní rozlišení nejsou možná.

Během obědů bývá poloplno, mezi třetí a pátou příjemně poloprázdno a večer je opravdu nabito. Podle momentálního návalu se také liší chování personálu. Když je volněji, obsluhující se usmívají, občas se i pozastaví u stolu a prohodí přátelské slovo navíc. V době návalu je někdy cítit jistá nervozita či netrpělivost obsluhy, takže se hosté při objednávkách mohou dostávat pod mírný tlak. Je ale třeba přiznat, že ani v těchto situacích nejsou překračovány meze profesionality.

Kuchyně je směřována do retro stylu sedmdesátých a osmdesátých let a přizpůsobuje se kultuře piva. Jazyk i chuťové buňky příjemně rozechvívají davelské párečky, taliáni, teplá šunka i gothaj s cibulí a s octem, nechybí správně uzrálý pivní sýr. Slušná jsou vařená hovězí líčka s křenem a hořčicí, vynikající je uzený jazyk – jemně zauzený, šťavnatý a máslové konzistence. Příkladem naplněné harmonie je pomalu vařená loupaná plec v objetí lehce sladkokyselé houbové omáčky, která se ale nyní objevuje už jen občasně.

Bílá kuželka má výborné pivo, je v módě, na večer je nezbytné objednat si místo. To je možná důvodem, proč kuchyně během posledních dvou let poněkud slevuje z původně vysoce nastavené laťky. Z hovězího určeného pro dušení a vaření se stále méně objevují nejkvalitnější masa jako květová špička, ale především není omáčkám, šťávám ani přílohám věnována taková pozornost jako dříve. Receptury, kde sehrávají hlavní roli vnitřnosti, postupně mizí a podíl hotovek ve večerní nabídce bohužel postupně klesá. I přesto zůstává kvalita kuchyně Bílé kuželky mezi českými pivnicemi nadprůměrná. Začíná být ale otázkou, zda úroveň jídel stále ještě odpovídá vysoce nastavené cenové hladině. Nezbývá než Kuželce popřát návrat do původních pozic, protože její dobré pivo si zaslouží odpovídající špičkové pokrmy.

Otevírací doba

  • Po - Pá:11.30-24.00

  • So:12.00-24.00

  • Ne:12.00-22.00

Hodnocení restaurace

  • Jídlo:26 z 50 bodů

  • Nápoje:36 z 20 bodů

  • Obsluha:17 z 20 bodů

  • Prostředí:7 z 10 bodů

  • Celkem:86 z 100 bodů

Diskuze